Log ind | Bliv medlem nu 
Karibien > Montserrat >

Stort kort

 Har været der 0 |   Fantastisk sted 0 |   Ønsker du at gå der 0 |   Skriv en anmeldelse 0 |  

Vil man vite hvordan en dampende aktiv vulkan, en forlatt by og en halv øy dekket av aske ser ut, skal man reise til Montserrat. På sikker avstand fra lavastrømmer, glødende småstein og tykke tepper av aske kan man oppleve naturens krefter når de er aller mest ubarmhjertige. Øyas irske arv er en annen tiltrekkende egenskap, og det er en helt spesiell opplevelse å drikke Guinness midt i tropene på St. Patrick's Day.

Montserrat er et britisk oversjøisk territorium i De små Antiller i Karibia. Øya ligger mellom Saint Kitts & Nevis og Guadeloupe, og mot nordøst ligger Antigua og Barbuda. Montserrat opptar 102 kvadratkilometer i Det karibiske hav og er dermed bare litt større enn Hvaler kommune. Vulkangruppen Soufrière Hills dominerer landskapet, og at det fremdeles er vulkansk aktivitet under lavakuplene fikk beboerne merke i juli 1995. Vulkanen som ikke hadde hatt utbrudd siden den første irske kolonisten la til ved Montserrats kyst, begynte plutselig å kaste damp og aske utover det meste av øya. De tette askeskyene skapte 15 minutters totalt mørke midt på dagen og tvang to tredjedeler av befolkningen til å flykte fra øya. Siden da har vulkanen stadig sendt damp, aske og nervøsitet utover landskapet omkring, og i 1997 ble hovedstaden Plymouth forlatt av frykt for den truende naboen. Det ble satt opp midlertidige regjeringsbygninger i Brades i det nordvestlige Montserrat utenfor vulkanens rekkevidde. Størstedelen av landskapene på Montserrat er preget av fjell, østkysten består av nakne knauser som faller bratt ned i havet, mens vestkysten har små bukter og viker med sandstrender av både den snøhvite og den vulkansk-grålige typen.

Columbus kom til Montserrat i 1493 på sin andre reise til den nye verden, da øya var bebodd av arawak- og karib-indianere. Columbus gav den lille fjellrike øya navn etter Montserrat-fjellet hjemme i Spania. I 1632 kom engelske og irske kolonister til Montserrat fra Saint Kitts, og deretter startet en voldsom aktivitet. Skoger ble ryddet, sukkerrør plantet og afrikanske slaver hentet inn. Da konkurransen økte blant sukkerprodusentene og prisene falt, ble mange av Montserrats sukkerrør skiftet ut med limefrukttrær, og grunnsteinen til øyas senere så berømte limejuice-industri var lagt. Erobringslystne franskmenn var også tiltrukket av den lille øya og utfordret britenes herredømme i løpet av 1700-tallet. Men de klarte ikke å kaste ut de standhaftige britene og irene, og Montserrat er ennå den dag i dag en del av Storbritannia. Etter at det ødeleggende vulkanutbruddet i 1995 tvang en stor del av Montserrats innbyggere vekk fra øya, har en del nå vendt tilbake. Det har fått innbyggertallet opp i nesten 10 000 mennesker. De fleste er av blandet irsk og afrikansk herkomst. På grunn av de særdeles aktive vulkanene er hele øyas sørlige halvdel avstengt, og bare den nordlige delen er beboelig.

Man skal ikke legge ferien til Montserrat hvis man er på jakt etter heseblesende byliv og en tettpakket aktivitetskalender. Her er livsrytmen avslappet, og tingene tar den tid de tar. Men hvis man skrur tempoet litt ned, kommer man ikke til å mangle hverken opplevelser eller billedskjønne omgivelser. Montserrats mangotrær, de fargestrålende hibiskene og duftene frangipani-blomstene er en vakker bakgrunn, uansett om man sliter skosåler på øyas turstier eller lader opp på stranden med en eksotisk drink i den ene hånden og en Guinness i den andre. Dyreopplevelser kan man få både under og over havflaten. Flere steder rundt om på øya kan man med snorkel eller dykkermaske få adgang til en livlig verden under vann. Fuglene er like fargestrålende som fiskene, og hvis man er riktig heldig, vil man få øye på den sjeldne svartgule Montserrat-trupialen, som er øyas nasjonalfugl. Men ingen reiser til Montserrat uten å se nærmere på det som gjør øya helt spesiell, nemlig den ødeleggende vulkanen Soufrière. Et utmerket vulkanobservatorium gjør de besøkende klokere på fenomenet ildspyende fjell, og det er til og med mulig å få en titt inn i den gamle hovedstaden som askemassene begravde, fra sikre utsiktspunkter -- altså et slags moderne Pompeii.

Abby The Traveler
Giver oplysninger og tips om steder rundt omkring i verden...
Om os | Privacy | Betingelser for brug | Bliv medlem | Ejere  

Copyright  2012 - 2022