Log ind | Bliv medlem nu 
Sør-Amerika > Argentina >
Stort kort

 Har været der 0 |   Fantastisk sted 0 |   Ønsker du at gå der 0 |   Skriv en anmeldelse 0 |  

Argentina strekker seg fra tropisk jungel i nord over den vidstrakte pampasen, til polarområdet lengst i sør. Det argentinske folket har immigrert fra hele verden, og naturen er enda mer variert enn befolkningen. Den mangfoldige argentinske naturen rommer blant annet Aconcagua, kontinentets høyeste fjell, Iguazu, verdens vannrikeste foss, og "Ildlandet" i sør med snødekte fjelltopper og speilblanke sjøer og fjorder. Argentina er natur, tango, fotball og saftige biffer.

Argentina ligger i den sørøstlige delen av Sør-Amerika og er kontinentets nest største land. Det grenser til Chile, Bolivia, Paraguay, Brasil og Uruguay. Kysten vender ut mot det sørlige Atlanterhavet. Argentinas geografi og klima er veldig variert. Argentina sett fra naturens side, kan deles inn i fire regioner: Andesfjellene mot grensen til Chile, det store sletteområdet Grand Chaco mot grensen til Bolivia i nordvest, pampasen i sør og Patagonia lengst mot sør. Andes strekker seg 3900 km gjennom den vestlige delen av Argentina og utgjør grensen til Chile. Her ligger Sør-Amerikas høyeste fjell, vulkanen Acancagua, som er nesten 7000 m. Hele den argentinske delen av Andes har vulkaner og rammes ofte av voldsomme jordskjelv. Slettelandet Grand Chaco har savanne- og sumpvegetasjon. Mot grensen til Paraguay og Brasil har elvene Paraná og Uruguay og sideelvene deres skåret dype kløfter i platået og dannet store fosser. Den største er den 70 meter høye Igazu. Pampasregionen består av flate, treløse sletter, der størstedelen fungerer som grenseområde for Argentinas berømte storfe. Patagonia består av flate platåer som krysses av dype kløfter.

Nord-Argentina har subtropisk klima med mye regn hele året. Ildlandet, Tierra del Fuego, lengst mot sør, har antarktisk klima med snø og lave temperaturer hele året rundt. De sentrale delene av landet er mer tempererte, men kan være svært varme og ha høy luftfuktighet i sommermånedene (fra desember til februar). Dyrelivet er like mangfoldig som værfenomenene. I de subtropiske traktene mot nord lever store kattedyr som jaguar, puma og pantere samt brøleaper, krokodiller, tapirer, flamingoer og papegøyer. På steppene i det sentrale Argentina lever beltedyr, pampashare og nandustrutser. Fjellene mot vest er bebodd av ulike lamaarter, andes-katter, chinchillaer og kjempefuglen kondor. Utenfor Patagonias kyster kan man se sjøelefanter, sjøløver, pingviner, delfiner og massevis av fisk og blekksprut.

Størstedelen av Argentinas 40 millioner innbyggere stammer fra europeere. De fleste fra spanske kolonister, og noen færre fra italienske og nordeuropeiske innvandrere. I tillegg er det en liten prosentdel av mestiser og enda færre ublandede indianere. Pampassletten i nordøst, der de store byene ligger, er det tettest befolkede området. Pampasen endret seg på 1800-tallet fra et ufremkommelig buskas til en enorm gresslette og ble verdens største kjøtt- og kornproduserende område. Argentina er verdens største kjøttprodusent og verdens tredje største vinprodusent. Vinen dyrkes særlig på kunstig vannede områder mot vest ved foten av Andesfjellene.

Argentina er et katolsk land. Katolisismen ble ført til landet av spanjolene, da de kom til landet i 1516. De første spanjolene i Argentina fant ca. 300 000 indianere på et forholdsvis lavt kulturtrinn og massevis av sølv. Det verdifulle sølvet (argentum på latin) ga landet et navn og spanjolene en god grunn til å bygge opp en koloni. De innfødte indianerne lot seg på tross av forventningene ikke utnytte som billig arbeidskraft på gauchoenes haciendas, og i løpet av de 200 første årene av kolonitiden var Argentina en ubetydelig provins under visekongedømmet Peru. Argentina ble uavhengig av Spania i 1816, og et par tiår etter begynte landbruket og økonomien å blomstre. Argentina ble som følge et av verdens 10 rikeste land. Landets mest kjente president, eller snarere diktator, var Juan Perón. Som arbeidsminister organiserte han arbeiderne og fikk bred folkelig støtte. Perón og hustruen Eva ble veldig populære, og "Evita" ble nærmest dyrket som helgen etter sin død. Perón endte imidlertid med å bli fordrevet av militæret, som hadde makten i Argentina i flere perioder mellom 1958 og 1983. Særlig mot slutten av militærets regjeringsperiode gikk det galt, med voldelig nedkjemping av all motstand, og 30 000 mennesker "forsvant" plutselig.

Det er mye å se under en reise i Argentina. Både kulturelt og naturmessig er det mye å reise for. Buenos Aires er en internasjonal by og kalles populært Sør-Amerikas Paris på grunn av de brede bulevardene, storslåtte paleene, trange gatene, elegante forretningsstrøkene og grønne parkene. Vinbyen Mendoza er sjarmerende med sine maleriske, arkitektoniske bygg fra grunnleggelsen på 1500-tallet. Rundt Mendoza ligger vingårder omgitt av fruktlunder, alleer med poppeltrær og de majestetiske Andestoppene. Ønsker du å krydre ferien din med et innblikk i en av landets største eksportsuksesser, er det mulighet for vinsmaking. Veldig mange av de som reiser til Argentina legger veien forbi de berømte fossene Cataratas del Iguazu på grensen mellom Argentina, Paraguay og Brasil. Det imponerende naturvidunderet er klodens mest vannrike foss. Den strekker seg over 3,2 kilometer i bredden og lar vannet fosse ut over Paraná-platåets basaltklipper. Området rundt fossene har et nett av gangstier som gjør det mulig å oppleve den subtropiske regnskogen som omkranser fossene. Her lever blandt annet tukaner, papegøyer og tapirer. Det er et helt annet landskap lengst sør i Argentina, som kalles Ildlandet. Her ligger byen Ushuaia, som markedsfører seg som verdens sørligste by. Den er omkranset av en natur som minner mest om Nord-Norge med snødekte fjelltopper og bratte fjellsider som forsvinner ned i det iskalde havet. Ved Ushuaia ligger også nasjonalparken "Parque Nacional del Tierra del Fuego" med trær, bukter, sjøer, fosser, fjelltopper, isbreer og et rikt fugleliv. Hvis man har fått smaken på enda flere særpregede islandskap etter å ha vært i Tierra del Fuego, kan man fortsette herfra hele veien til Antarktis. Den antarktiske halvøya ligger ikke mer enn en dagsreise fra Argentinas sørspiss, og mange cruise til de iskalde kontinentet begynner i Ushauaia.

Populære destination

  #1  Buenos Aires
  #2  Río Gallegos


  #5  Mar del Plata

  #7  Resistencia
  #8  El Calafate

  #9  Rawson
  #10  Santa FePopulære seværdigheder


  #1 Pirámide de Mayo

  #2 Floralis Genérica

Abby The Traveler
Giver oplysninger og tips om steder rundt omkring i verden...
Om os | Privacy | Betingelser for brug | Bliv medlem | Ejere  

Copyright  2012 - 2021