Log ind | Bliv medlem nu 
Europa > Norge > Finnmark Fylke > Alta >

Stort kort

 Har været der 1 |   Fantastisk sted 0 |   Ønsker du at gå der 0 |   Skriv en anmeldelse 0 |  

Kommunen består av Alta, Kviby, Kvalfjord, Hakkstabben, Kongshus, Korsfjorden, Komagfjord, Talvik og Langfjordbotn.
Byen består opprinnelig av de tre gårdene Bossekop med samisk tilknytning, Altagård med sete for amtmannen i Finnmark 1738-1814 og Elvebakken som har finsk eller kvensk tilknytning. I dag er Alta bygd opp med 3 hovedsentra, Bossekop, Elvebakken og Alta Sentrum.

Den samiske skrivemåten for Alta er Áltá. Hovedutvalget for oppvekst, utdanning og kultur bestemte 7. september 2005 også at at Kvenvik skal hete Covošluovta, Talvik – Dálbmeluovta, Store Lerresfjord - Stoura Liidnavuonna og Bossekop - Bossogohppi.

Alta har både flyplass, Alta Lufthavn, og havneanløp beliggende i sentral-Alta, og er i tillegg innfartsåre for veiforbindelser fra Troms via E6 og Finland. Tidligere anløp også Hurtigruten til Alta. Alta flyplass trafikkeres av SAS, Norwegian og Widerøes flyveselskap.

Tidligere holdt Alta Bataljon til i Alta. Etter at forsvaret la ned sin drift ved Altagård, flyttet Heimevernets avdeling HV-17 Alta inn i lokalene. De ble her til 2005 da de ble flyttet til Porsanger.

Kultur
Nordlysobservatoriet på Haldde. Observatoriet på Haldde(912 m.o.h) var i drift 1899-1900 og 1912-1926. Kristian Birkeland lanserte sin teori om Nordlysets hemmelighet og fikk gjennomført byggingen av observatoriet på Haldde, samenes hellige fjell. Det ble drevet nordlysforskning og værobservasjoner her. I tillegg til observatoriebygningen ble det oppført en hovedbygning med 4 leiligheter og kontor, og på det meste bodde det 3 barnefamilier på Haldde.

Kopperverket i Kåfjord. Kopperverket var Europas første storindustri, og var i drift fra 1826 til 1878 (den engelske driftsperioden) og fra 1896 til 1909 (den svenske driftsperioden).
Kåfjord Kirke. Kirka i engelsk landsbystil ble oppført i 1837, og var en av de få bygg i Finnmark som ble spart da tyskerne brant Finnmark under andre verdenskrig.
Helleristningene. Disse helleristningene er opptil 6.500 år gamle, og anses som en av Europas største felt av helleristninger som er oppdaget.

Severdigheter
Alta Museum. Museumet vant i 1993 prisen som "Årets Museum" i Europa, og har en rik utstilling av den lokale historien som er 10-12.000 år gammel.
Tirpitz Museum. Dette museumet ble åpnet i 2005, og har utstillinger og historie i forbindelse med Andre Verdenskrig.

Alta Canyon. Altaelvadalen er verdenskjent for sin flotte natur, og er europas nordligste canyon. Altaelva er også kjent for å være en av verdens flotteste lakseelver. Elva har også Alta Demning oppført i Stilla.
Struves meridianbue. Nordligste målepunkt i kjeden.
Midnattsol. Om sommeren er det 24 timer sol.
Nordlys (Aurora polaris). Om vinteren kan det ofte observeres nordlys.
Mørketiden. Gjennom hele vinteren er det helt mørkt.

Ishotellet. Hver vinter, rundt midten av januar, åpner Alta Friluftspark sitt Ishotell, som ligger ved bredden av Altaelva.

Finnmarksløpet. Finnmarksløpet er verdens nordligste trekkhundløp. Løpet arrangeres i 2006 for 26 gang. Finnmarksløpet er egentlig to løp. Ett løp som er 500 km og som kjøres med inntil 8 hunder og ett løp på 1000 kilometer med maks 14 hunder foran sleden.
Boazo Sami Siida. Besøkende vil få oppleve reindriftssamisk kultur og historie og ulike reindriftssamiske bruksgjenstander utstilt i Boazo Sámi Siida.

Kjente altaværinger
Egil Rasmussen (1903-1964), forfatter
Bjørn Wirkola (1943-), skihopper
Gøril Mauseth, skuespiller
Olav Gunnar Ballo (1956-), Stortingspolitiker
Eva M. Nielsen (1950-), Stortingspolitiker
Mikkel Gaup (1968-), skuespiller
Ailo Gaup (1980-), Freestyle motocrossutøver (FMX)
Pål Grøtte (1975), Landslagsutøver i scooter- og motocross
Trond Fredrik Ludvigsen (1982-), fotballspiller
Populære seværdigheder


  #1 Tirpitz Museum

  #2 Nordlyskatedralen

  #3 Bergkunsten i Alta

Abby The Traveler
Giver oplysninger og tips om steder rundt omkring i verden...
Om os | Privacy | Betingelser for brug | Bliv medlem | Ejere  

Copyright  2012 - 2021